مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمجله ترویجی زعفران2645-58971220180923مدیریت عناصر غذایی اصلی و ماده آلی در تغذیه مزارع زعفران19119539FAحمیدرضا ذبیحیمرکز تحقیقا ت کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمنصوره پیش بینمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویJournal Article20190308زعفران.l) Crocus sativus (گرانبهاترین ادویه جهان میباشد که علاوه بر مصرف بعنوان چاشنی در غذا، در صنایع غذایی و دارویی مصارف متعدد زیادی دارد. تامین عناصر غذایی به میزان مورد نیاز به شکل قابل جذب و در زمان مناسب یکی از مهمترین عوامل موثر بر عملکرد و کیفیت زعفران تولیدی می باشد. علیرغم توصیه های مکرر در رابطه با بهینه سازی مصرف عناصر غذایی و کودهای آلی در زراعت زعفران ، هنوز چالش های زیادی در این رابطه وجود دارد که باید تبیین گردد. ماده آلی یکی از مهمترین اجزای خاک به عنوان بستر رشد گیاهان می باشد و سه عنصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم بعنوان عناصر غذایی اصلی نقشی اساسی در سلامت گیاه، رشد و نمو و تولید محصول با کیفیت مناسب دارند. زمان و میزان صحیح مصرف این عناصر همراه با مصرف ماه آلی می تواند به افزایش تولید و در نتیجه درآمد کشاورزان زعفران کار کمک زیادی بنماید.https://se.areeo.ac.ir/article_119539_e62add3fcb6f0e44d385bf4bc98c6348.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمجله ترویجی زعفران2645-58971220180923راههای پیشگیری و کنترل خسارت موش کور و موش ورامین در مزارع زعفران1019120993FAحسن رحیمیمحقق بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی0000-0002-2226-4504هاشم کمالیمحقق بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی0000.0001.6268.1831Journal Article20200208توسعه صادرات غیر نفتی در سالهای اخیر آینده روشن مبادلات خارجی متکی بر صادرات آنها را نوید میدهد. در این راستا لازم است پتانسیلهای جایگزینی، به جای نفت که دیر یا زود پایان خواهد یافت مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. یکی از محصولاتی که میتوان مدّ نظر قرار داد، زعفران است. این محصول یکی از ارزشمندترین و گران بهاترین گیاه زراعی و مهم ترین محصول صادراتی غیر نفتی محسوب می شود. گیاهی است که دوره تکاملی آن طی یکسال تکمیل می شود، امّا پیازهای آن برای چند سال در مزرعه باقی مانده و عملاً آیش و تناوب زراعی در مزرعه زعفران برای حداقل چند سال اتفاق نمی افتد. این خصوصیت زعفران، موجب ایجاد فرصت برای حمله برخی عوامل زنده مخرب در زیر زمین از جمله موش ها میگردد. در این مطالعه ضمن تشریح مشخصات ریختشناسی و زیستشناسی، مهم ترین موش های مزارع زعفران شامل موش کور و موش ورامین، راه کارهای فنی پیشگیری و کنترل خسارت آن ها شامل: کاهش پرچین ها و سنگ چین ها، کاهش مرزها و پَل ها، مبارزه شیمیایی، تله گذاری، دود دهی و عملیات زراعی به صورت کاربردی برای کشاورزان، مروجین و کارشناسان بخش کشاورزی در قالب مدیریت تلفیقی آفات(IPM) ارائه شده است.https://se.areeo.ac.ir/article_120993_fa02cd95efa87c9c40fe179ff2530bdd.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمجله ترویجی زعفران2645-58971220180923وقوع بیماری قارچی زعفران در استان گلستان2732120995FAسمیرا شاملیمحقق/ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستانJournal Article20190805زعفران با نام علمیCrocus sativus L. گیاهی است یکساله که چند سال در مزرعه باقی می ماند. این گیاه متعلق به خانواده ی زنبقیان، راسته ی لیلیال ها و دارای خواص دارویی است. در بازدیدهای انجام شده از مناطق زعفران کاری استان گلستان طی سالیان اخیر، علایم پژمردگی و پوسیدگی بوته ها در برخی از مناطق زعفران کاری استان گلستان مشاهده گردید. به منظور شناسایی عامل بیماری، تعدادی از نمونه های آلوده به آزمایشگاه منتقل گردید و پس از ضدعفونی بر روی محیط کشت PDA، کشت شد. پس از چند روز قارچ عامل بیماری به صورت منظم رشد کرد و بیمارگر فوزاریوم (Fusarium oxysporum) شناسایی گردید که یک قارچ بیماریزا با میزبان های متعدد می باشد. از جدایه خالص شده ی قارچ جهت آزمون بیماریزایی استفاده شد و علایم بیماری دربوته های مایه کوبی شده مشاهده گردید. این اولین گزارش ازآلودگی فوزاریومی بوته های زعفران دراستان گلستان می باشد. با توجه به نقش مهم بیماری های گیاهی درکاهش عملکرد محصولات، لزوم کنترل عوامل بیماریزای گیاهی اجتناب ناپذیر می باشد. به همین منظور جهت رشد بهینه گیاه زعفران،کاهش میزان بیماری ها، وافزایش عملکرد، رعایت اصول صحیح مدیریت مزارع از قبیل استفاده از پیازهای عاری ازآلودگی، جلوگیری ازایجاد زخم درپیازها، ضدعفونی پیازها با قارچکش مناسب، استفاده بهینه از کودهای شیمیایی، مدیریت علف های هرزمزارع، و اجرای صحیح اصول زراعی مانند تاریخ کاشت، تراکم و عمق کاشت مناسب، و فواصل آبیاری توصیه می گردد.https://se.areeo.ac.ir/article_120995_9e26d65da146eb50717ba971cf434e30.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمجله ترویجی زعفران2645-58971220180923تولید عصاره ، نشاسته و فیلم خوراکی از ضایعات بنه زعفران2026120994FAسودابه عین افشارمرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویپروین شرایعیعضو هیأت علمی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان روضویJournal Article20190714ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا است و بنه زعفران مازاد از ضایعات این محصول میباشد که در سال 1396در حدود 200 هزار تن به صورت بلا استفاده هدر میرود یا به مصرف دام میرسد و با احتساب افزایش سطح زیر کشت زعفران در ایران همه ساله با حجم بالایی از بنه زعفران روبرو بوده و خواهیم بود بنه رعفران حاوی نشاسته، پروتئین (اسیدهای آمینه با ارزش)، ترکیبات رنگی و... است که قابل استخراج و استحصال هستند و به عنوان ماده اولیه در صنایع مختلف غذایی، دارویی و بهداشتی قابلیت عرضه خواهند داشت. عصاره بنه زعفران با کمک فراصوت و با استفاده از حلال اتانول طی 24 ساعت استخراج شد این عصاره دارای خواص ضداکسایشی و ضدمیکروبی است. نشاسته بنه زعفران در حدود 43 درصد ماده خشک را تشکیل میدهد و میتواند به مصرف خوراکی و یا تولید فیلم خوراکی برسد. فیلم خوراکی تولید شده از نشاسته بنه زعفران دارای خواصی مشابه نشاسته سیب زمینی و برنج بود.https://se.areeo.ac.ir/article_120994_467fbd00f1235148923efee7e09a96e2.pdfمرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویمجله ترویجی زعفران2645-58971220180923ارزیابی کارایی اختلاط چند آفت کش جهت ضد عفونی پیاز زعفران به منظور کنترل کنهی Rhizoglyphus robini Claparede, 1869 (Acari: Acaridae)3343120996FAحسن رحیمیمحقق بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی0000-0002-2226-4504Journal Article20190818کنهی Rhizoglyphus robini از آفات مهم زعفران است. این کنه به پیاز زعفران حمله و ضمن تغذیه، باعث انتقال عوامل بیماریزای مولد پوسیدگی می شود. ضدعفونی بذر از اصول کشاورزی پایدار است که با کمترین هزینه و کمترین آلودگی در محیط زیست، خسارت برخی از آفات از جمله خسارت این کنه را محدود میسازد. به منظور انتخاب بهترین اختلاط، یکسری سموم کنه کش، قارچکش و باکتریکش مخلوط شدند. این سموم شامل کنه کشهای امایت و بایومایت هر یک به نسبت سه در هزار، قارچ کشهای رورال تی اس و تیوفانات متیل هر یک به نسبت یک و نیم در هزار و باکتری کشهای نوردوکس و مانکوزب-اکسی کلرور مس به ترتیب به نسبت یک و سه در هزار بودند. بعد از آزمایش سازگاری اختلاط سموم، پیازهای زعفران به روش شناوری به مدت 15 دقیقه در دوره استراحت پیازها در تابستان 1394 ضدعفونی شدند. در ادامه 27 ترکیب از اختلاط سموم فوق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. به منظور تعیین اثر کنه کشی اختلاط ترکیبات فوق بر جمعیت کنه، در روزهای قبل و بعد از آزمایش تعداد کنههای زنده شمارش شدند. درصد تلفات کنه در روزهای بعد از آزمایش توسط فرمول هندرسون تیلتون بدست آمد. تجزیه آماری در محیط نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها بر اساس آزمون چند دامنه دانکن در سطح 0/05انجام گرفت. نتایج نشان داد بهترین اختلاط، ترکیب کنه کش بایومایت 3 در هزار + قارچ کش رورال تی اس 1/5در هزار + باکتریکش نوردوکس 1 در هزار است.https://se.areeo.ac.ir/article_120996_c24d09d787a40f64756e56e4382f4f74.pdf