ارزیابی کارایی اختلاط چند آفت کش جهت ضد عفونی پیاز زعفران به منظور کنترل کنه‌ی Rhizoglyphus robini Claparede, 1869 (Acari: Acaridae)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

محقق بخش تحقیقات گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

کنه‌ی Rhizoglyphus robini از آفات مهم زعفران است. این کنه به پیاز زعفران حمله و ضمن تغذیه، باعث انتقال عوامل بیماریزای مولد پوسیدگی می شود. ضدعفونی بذر از اصول کشاورزی پایدار است که با کمترین هزینه و کمترین آلودگی در محیط زیست، خسارت برخی از آفات از جمله خسارت این کنه را محدود می‌سازد. به منظور انتخاب بهترین اختلاط، یکسری سموم کنه کش، قارچکش و باکتریکش مخلوط شدند. این سموم شامل کنه کشهای امایت و بایومایت هر یک به نسبت سه در هزار، قارچ کشهای رورال تی اس و تیوفانات متیل هر یک به نسبت یک و نیم در هزار و باکتری کشهای نوردوکس و مانکوزب-اکسی کلرور مس به ترتیب به نسبت یک و سه در هزار بودند. بعد از آزمایش سازگاری اختلاط سموم، پیازهای زعفران به روش شناوری به مدت 15 دقیقه در دوره استراحت پیازها در تابستان 1394 ضدعفونی شدند. در ادامه 27 ترکیب از اختلاط سموم فوق به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. به منظور تعیین اثر کنه کشی اختلاط ترکیبات فوق بر جمعیت کنه، در روزهای قبل و بعد از آزمایش تعداد کنه‌های زنده شمارش شدند. درصد تلفات کنه در روزهای بعد از آزمایش توسط فرمول هندرسون تیلتون بدست آمد. تجزیه آماری در محیط نرم افزار SAS و مقایسه میانگینها بر اساس آزمون چند دامنه دانکن در سطح 0/05انجام گرفت. نتایج نشان داد بهترین اختلاط، ترکیب کنه کش بایومایت 3 در هزار + قارچ کش رورال تی اس 1/5در هزار + باکتریکش نوردوکس 1 در هزار است.

کلیدواژه‌ها