فناوری‌های مناسب و نوین برای جداسازی کلاله از گل زعفران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانشیار/ موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 دانشیار/ بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش

3 دانشیار/بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش

4 استادیار/موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

جداسازی کلاله از گلِ زعفران معمولاً به روش دستی با صرف وقت و هزینه بسیار انجام می‌شود. مکانیزه کردن این عملیات افزون بر کاهش هزینه‌های تولید و افزایش کیفیت محصول، مشکلاتِ آلودگی ناشی از جداسازی دستی را برطرف می‌کند. هدف از این مقاله، شناسایی و اولویت‌بندی فناوری‌های مناسب و پیشرفته برای جداسازی کلاله از گلِ زعفران در کشور است. برای دستیابی به این هدف، اطلاعات و مشخصات فنی ماشین‌های جداساز کلاله، گردآوری و بررسی شد. فناوری‌های مناسب از طریق نظرسنجی و بازدیدهای تخصصی شناسایی و معیارهای مقایسه تعیین شد. گزینه‌ها متعلق به دو شرکت A و B، و معیارها شامل "ظرفیت"، "دقت"، "راحتی کاربرد"، "قابل حمل‌ بودن"، "جداسازی سایر اجزای گل"، "چندکاره ‌بودن"، "تلفات کمّی"، "تعداد اپراتور"، "قیمت"، "توان"، و "هزینه تعمیر و نگه‌داری" بود. به منظور اولویت‌بندی گزینه‌ها و انتخاب مناسب‌ترین فناوری از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شد. معیارها بر اساس نظر خبرگانِ زعفران با تکمیل پرسش‌نامه ارزش‌گذاری شد. بر اساس یافته‌ها، "دقت" و "تلفات کمّی" به ترتیب تاثیرگذارترین عوامل در انتخاب فناوری مناسب بودند. عوامل "قیمت"، "ظرفیت"، و "راحتی کاربرد" در رتبه‌های بعدی اهمیت قرار گرفتند و کم‌تاثیرترین معیار در تصمیم‌گیری، "توان" بود. بر این اساس، ماشین جداسازِ شرکت A به عنوان مناسب‌ترین فناوری برای جداسازی کلاله از گلِ زعفران معرفی و توصیه‌های ترویجی در خصوص استفاده از آن ارائه شد.

کلیدواژه‌ها