وقوع بیماری قارچی زعفران در استان گلستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

محقق/ مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

زعفران با نام علمیCrocus sativus L. گیاهی است یکساله که چند سال در مزرعه باقی می ماند. این گیاه متعلق به خانواده ی زنبقیان، راسته ی لیلیال ها و دارای خواص دارویی است. در بازدیدهای انجام شده از مناطق زعفران کاری استان گلستان طی سالیان اخیر، علایم پژمردگی و پوسیدگی بوته ها در برخی از مناطق زعفران کاری استان گلستان مشاهده گردید. به منظور شناسایی عامل بیماری، تعدادی از نمونه های آلوده به آزمایشگاه منتقل گردید و پس از ضدعفونی بر روی محیط کشت PDA، کشت شد. پس از چند روز قارچ عامل بیماری به صورت منظم رشد کرد و بیمارگر فوزاریوم (Fusarium oxysporum) شناسایی گردید که یک قارچ بیماریزا با میزبان های متعدد می باشد. از جدایه خالص شده ی قارچ جهت آزمون بیماریزایی استفاده شد و علایم بیماری دربوته های مایه کوبی شده مشاهده گردید. این اولین گزارش ازآلودگی فوزاریومی بوته های زعفران دراستان گلستان می باشد. با توجه به نقش مهم بیماری های گیاهی درکاهش عملکرد محصولات، لزوم کنترل عوامل بیماریزای گیاهی اجتناب ناپذیر می باشد. به همین منظور جهت رشد بهینه گیاه زعفران،کاهش میزان بیماری ها، وافزایش عملکرد، رعایت اصول صحیح مدیریت مزارع از قبیل استفاده از پیازهای عاری ازآلودگی، جلوگیری ازایجاد زخم درپیازها، ضدعفونی پیازها با قارچکش مناسب، استفاده بهینه از کودهای شیمیایی، مدیریت علف های هرزمزارع، و اجرای صحیح اصول زراعی مانند تاریخ کاشت، تراکم و عمق کاشت مناسب، و فواصل آبیاری توصیه می گردد.

کلیدواژه‌ها