چالش‌ها و راهکارها توسعه مکانیزاسیون زراعت زعفران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

ایران با سطح زیر کشت 120 هزارهکتار و تولید سالیانه 439 تن زعفران، بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان به شمار می‌آید. از مهم‌ترین موانع و مشکلات زراعت زعفران، می‌توان مکانیزه نبودن برداشت، هزینه بالای تولید و نیاز به نیروی کار فراوان در مدت زمان محدود برداشت را نام برد. در این تحقیق چالش‌های پیش روی توسعه مکانیزاسیون برداشت و فرآوری گل زعفران از نقطه نظرهای اجتماعی، فنی و اقتصادی بررسی گردیده و ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های موجود شامل تمام فعالیت‌های انجام شده در زمینه مکانیزاسیون براشت زعفران، مورد ارزیابی فنی و اقتصادی قرار گرفته است. بررسی‌ها نشان داد که توسعه مکانیزاسیون برداشت زعفران و طراحی ماشین می-بایست برای دو سطح مالکیت (کشاورزی معیشتی و کشاورزی صنعتی) بطور جداگانه در نظر گرفته شود. با توجه به عدم یکنواختی سطح خاک در مزارع زعفران، استفاده از ماشین‌های قایل حمل و کارگر محور برای برداشت گل از مزرعه توصیه می‌گردد تا بتوان عملیات برداشت را با حداقل ضایعات مدیریت نمود. برای مرحله جداسازی کلاله از گل در کشاورزی معیشتی، ماشین برش گل بصورت خانگی توصیه می‌شود تا ضمن حفظ ظرفیت کاری ایجاد شده، به تولید محصول بهداشتی و استاندارد کمک نماید. برای سطوح مالکیتی بزرگ، راه‌اندازی واحد‌های صنعتی و در صورت امکان تکمیل خط تغذیه ماشینی و خودکار گل می‌‌تواند از بروز ضایعات گل زعفران در روزهای اوج برداشت جلوگیری نماید.

کلیدواژه‌ها