مروری بر مکانیزم های ارائه شده برداشت گل زعفران

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی/مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

3 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

برداشت گل زعفران از زمین در تمامی نقاط دنیا و از جمله کشور ما با دست انجام می گیرد و علی رغم بعضی از تلاش ها تاکنون ماشینی که بتواند انتظارات را بر آورده نماید طراحی و ساخته نشده است. گل زعفران در زمان برداشت دارای ارتفاعی در حدود 10-3 سانتیمتر از سطح خاک می باشد. گل ها در ساعات اولیه صبح نزدیک سطح خاک بوده و با گذشت زمان و گرم شدن هوا، ارتفاع آن ها افزایش می یابد. البته ارتفاع گل می تواند تحت تاثیر عوامل مختلف دیگری از قبیل عمر مزرعه زعفران، زمان آبیاری اولیه و همچنین کیفیت خاک و مواد آلی موجود در آن قرار گیرد. نزدیکی گل ها به سطح خاک و از طرف دیگر وجود برگ های سوزنی زعفران که اغلب اوقات با گل ها ظاهر می شوند کاربرد ماشین را مشکل می سازد. زمان سبز شدن برگ های سوزنی تابع شرایط آب وهوایی منطقه و همچنین زمان آبیاری اولیه می باشد. هرچند که رشد برگ ها و سبز شدن آن ها را می توان تا حدودی با تاخیر در آبیاری اولیه به تاخیر انداخت ولی چنانچه سرمای پاییزی دیرتر فرارسد گلدهی مزرعه نیز با تاخیر همراه می گردد و برگ ها قبل از گل سبز خواهند شد. تاکنون مکانیزم های زیادی توسط مخترعان ایرانی جهت برداشت گل به ثبت رسیده است اما در عمل هنوز برداشت با دست صورت می گیرد. این نوشتار به بررسی مکانیزم های معرفی شده و تجزیه و تحلیل آنها می پردازد.

کلیدواژه‌ها