آمایش و پهنه بندی نواحی مستعد کشت زعفران(مطالعه موردی استان خراسان رضوی)

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم و مهندسی محیط زیست گرایش ارزیابی وآمایش سرزمین دانشگاه پیام نور تهران شرق و شاغل در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 دانشیار گروه محیط زیست، دانشگاه پیام نور تهران شرق، تهران، ایران

3 استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه علوم انتظامی امین، تهران، ایران

چکیده

امروزه می‌توان بر اساس روش­های علمی دقیق با شناخت قابلیت‌های ‌محیطی هر منطقه، به توسعه کشاورزی اصولی و جامع ‌دست‌ یافت. یکی از این ابزارها، استفاده از سیستم ‌اطلاعات ‌جغرافیایی ‌می‌باشد، که قابلیت ‌توان‌سنجی ‌و پهنه‌بندی‌ محصولات مختلف کشاورزی از طریق مدل‌ها و الگوریتم‌های (روش ‌فرایند ‌تحلیل ‌سلسله ‌‌مراتبی‌‌) مختلف را دارا است. تحقیق حاضر با هدف توان­سنجی محیطی، در راستای شناخت مناطق مستعد استان خراسان رضوی در کشت محصول زعفران با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام ‌گرفته است. به ‌منظور ارزیابی و آمایش نواحی مستعد کشت زعفران در این مطالعه هفت متغیر اصلی مؤثر شامل( میانگین ‌دمای حداکثر و حداقل سالیانه، کاربری اراضی، ارتفاع ‌از‌ سطح‌ دریا، ‌شیب،‌ بارندگی ‌و pH خاک ‌مورد ‌استفاده ‌قرار‌ گرفت.‌ همچنین ‌به ‌ارزیابی ‌اهمیت ‌هر‌یک ‌از ‌‌متغیرهای ‌اصلی ‌در‌ پیش‌بینی‌ سطح ‌زیر‌کشت ‌مناطق ‌مناسب‌، نسبتا مناسب‌، متوسط ‌و نامناسب ‌پرداخته ‌شد. ‌نتایج ‌نشان‌ داد ‌که ‌بیشترین‌ مقدار 32 درصد ‌مساحت ‌معادل ‌3.72میلیون هکتار از اراضی استان خراسان رضوی مناسب ‌کشت‌ و ‌کمترین 5.4 درصد مساحت معادل 0.62 میلیون هکتار نامناسب کشت زعفران می­باشد.


واژه های کلیدی: زعفران ، تحلیل سلسله مراتبی ، توان سنجی محیطی،پهنه بندی 

کلیدواژه‌ها