تولید زعفران ( Crocus sativus L.) در محیط کنترل شده (هواکشت) فرصت یا چالش

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان

2 عضو هیات علمی بخش تحقیقات بیولوژی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور

3 محقق، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی

چکیده

زعفران یکی از با ارزش‌ترین محصولات زراعی و باغی محسوب می‌شود. علاوه بر کاربردهای این گیاه در صنایع غذایی، کاربرد داروئی فراوانی نیز دارد. در ایران بدلیل شرایط اقلیمی مناسب و فراهم بودن اراضی، تولید زعفران در مزارع انجام می‌شود. امروزه در دنیا به دلیل پیامدهای ناشی از تغییرات آب و هوایی، کاهش عملکرد در واحد سطح و محدودیت منابع آب وخاک وتوسعه روش‌های نوین توجه به تولید این محصول در شرایط محیط کنترل شده در حال افزایش است. استفاده از سیستم‌های نوین کشت از جمله سیستم هواکشت یا کشت ایروپونیک در سال‌های اخیر مورد توجه بسیاری از فعالان و پژوهشگران بخش کشاورزی قرار گرفته است. با توجه به جدید بودن موضوع کشت ایروپونیک زعفران، اطلاعات کافی در مورد تجهیزات لازم، شرایط تولید و بهره‌وری اقتصادی آن کمتر در دسترس می‌باشد. بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد در مناطقی با گستره اقلیمی و خاک مناسب کشت زعفران به صورت هواکشت توجیه ندارد. لذا در این مطالعه سیستم هواکشت مورد بررسی قرار گرفته، تا بهره برداران با توجه به امکانات و شرایط منطقه خود نسبت به انتخاب سیستم مناسب کشت اقدام نمایند و با استفاده از دانش روز و اتخاذ روش مناسب هر منطقه ضمن تولید اقتصادی با افزایش بهره وری، از هدرروی منابع تولیدجلوگیری شود.

کلیدواژه‌ها