بایدها و نبایدها در مدیریت تغذیه زعفران در خراسان رضوی

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

زعفران یکی از محصولات استراتژیک استان خراسان رضوی بوده که با وجود بیشترین سطح زیر کشت در کشور، با چالش‌های متعددی در زمینه عملکرد محصول مواجه است. عملکرد زعفران در مزارع مختلف استان بین ۲ تا ۳۸ کیلوگرم در هکتار متغیر بوده که نشان‌دهنده اختلاف قابل‌توجه میان برداشت مزارع کشاورزان عادی و پیشرو است. این تفاوت ناشی از عوامل مختلف همچون مدیریت تغذیه گیاه، حاصلخیزی خاک و مدیریت آبیاری است. این در حالی است که تحلیل این عوامل می‌تواند به بهبود عملکرد زعفران و افزایش درآمد کشاورزان کمک کند. بدین منظور مقاله حاضر به بررسی وضعیت عناصر غذایی در خاک و گیاه زعفران در این استان پرداخته و راهکارهای مدیریتی برای بهبود مدیریت تغذیه و عملکرد این محصول را ارائه می‌دهد. بر اساس داده های مورد بررسی در این مقاله، 75 درصد خاکهای مزارع زعفران استان ا فقر کربن آلی و نیتروژن، 58 و 39 درصد این خاک‌ها به ترتیب کمبود فسفر و پتاسیم و کل خاکهای مورد بررسی، کمبود آهن و منگنز، داشتند. 45 درصد آن‌ها دچار کمبود بور و بیش از 80 درصد آن‌ها دچار کمبود روی و مس بودند.

کلیدواژه‌ها