تولید زعفران دیم در استان گیلان

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران

2 استاد موسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ، کرج، ایران

چکیده

ززعفران با شرایط آب و هوایی مناطق کوهستانی استان گیلان سازگار است. بیشترین سطح زیر کشت زعفران در استان گیلان مربوط به منطقه دیلمان در شهرستان سیاهکل است. یکی از مزیت‌های کشت زعفران در گیلان تولید آن به‌صورت دیم می‌باشد. در این منطقه کشت زعفران معمولا در اراضی شیبدار و یا با تعبیه زهکش در مزرعه صورت می پذیرد. روش متداول در منطقه، کشت ردیفی زعفران است. مصرف کودهای آلی شامل کود دامی، سبوس برنج و... نقش بسیار مهمی در گل انگیزی و بهبود رشد بنه‌های زعفران ایفاء می-کند. استفاده از بنه‌های درشت نه تنها باعث بهبود تولید گـل در سـال اول می‌شود، بلکه از طریق تولید تعداد بنه‌های دختـری بیشـتر نیـز منجر به بهبود گلدهی و افـزایش کـارایی مزرعـه در سـال هـای بعدی می‌گردد. با توجه به شرایط اقلیمی و خاک منطقه، مزارع زعفران نیاز به آبیاری و کوددهی ندارند. برداشت گل معمولاً در آبان ماه انجام می‌شود. جهت حفظ مرغوبیت رنگ زعفران، برداشت گل‌ها صبح زود و به صورت گل نیمه‌باز و یا غنچه توصیه می‌شود تا کلاله‌ها در حین جابجایی کمتر آسیب ببینند. استان گیلان پتانسیل لازم را دارد تا به یکی از استان‌های برتر در زمینه تولید و تکثیر بنه‌های زعفران تبدیل شود. سوددهی نسبتا خوب این گیاه در مقایسه با دیگر گیاهان دارویی و غیردارویی برتری زراعت زعفران را در سطح منطقه روشن و آشکار می‌سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات