راهکارهای کاهش تلفات پیاز زعفران در مراحل برداشت، بسته‌بندی و نگهداری

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

2 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

زعفران به‌عنوان یکی از محصولات ارزشمند کشاورزی ایران، از طریق پیاز تکثیر می‌شود و کیفیت و سلامت این پیازها نقش کلیدی در عملکرد و سودآوری مزارع دارد. نتایج یک پژوهش ترویجی در استان خراسان رضوی نشان داد که برداشت پیاز زعفران در دوره خواب گیاه (اوایل خرداد تا اواسط مهر) با استفاده از گاوآهن برگرداندار تک‌خیش و در شرایط خشک‌کنی (رطوبت خاک حدود ۶ درصد)، همراه با عملیات تمیزکردن، درجه‌بندی و بسته‌بندی در گونی کنفی یا کارتن، و نگهداری حداکثر یک‌ماهه در انبارهای خشک با تهویه مناسب و دمای محیط (۲۰ تا ۲۵ درجه سلسیوس و رطوبت نسبی ۴۸ تا ۵۲ درصد) موجب افزایش عملکرد، کاهش ضایعات و کاهش آلودگی قارچی می‌شود. این روش نسبت به نگهداری سنتی به‌صورت فله و بدون عملیات مقدماتی، باعث بهبود قابل‌توجه وزن خشک برگ‌ها، قدرت تکثیر پیاز و میزان گل‌دهی گردید. توصیه می‌شود کشاورزان برای حفظ کیفیت و قوه نامیه پیازها، از روش‌های علمی برداشت، بسته‌بندی و نگهداری استفاده کرده و حتی‌المقدور فاصله برداشت تا کاشت مجدد را به حداقل برسانند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات